KATA Adózás 2014, 2015 NAV

KATA adózás 2014, 2015 | 27% Áfát spórolhat meg

KATA adózásával 2014-ben is 27% Áfát és további adókat spórolhat meg

Az egyéni vállalkozók 2014 -ben és 2015,ben választhatnak az alábbi adózási formák között: Általános adózási forma (áfás), Alanyi adómentes, EVA-s, vagy KATA adózási formák között. Mi is az a KATA és kinek ajánljuk? A KATA a kis adózók tételes adózási formája, amelyet ajánlunk minden egyéni vállalkozónak, aki az áfa szempontjából alanyi adómentességet választott, azaz az éves bevétele nem haladja meg az évi 6.000.000 Ft-ot, ami havi szinten 500.000 Ft-ot jelent. Amennyiben Ön 2013-ban kezdi vállalkozói tevékenységét egyéni vállalkozóként, abban az esetben tehát, ha nem haladja meg a várható havi bevétele az 500.000 Ft-ot, akkor Önnek a KATA adózási formát tudjuk ajánlani. Az alanyi adómentesség azt is jelenti, hogy Ön a kapott számláiban lévő áfa tartalmat nem tudja visszaigényelni, viszont költségként el tudja számolni vállalkozásában. Az alanyi adó mentesség választásakor sem áfát nem kell fizetnie sem pedig bevallani a NAV felé. Ezért Ön 27%-os Áfát spórolhat meg és ne feledje, hogy nálunk igénybe vehet rengeteg extra ingyenes szolgáltatást. Ezen kívül ingyen cégalapításunkat, ingyen könyvelésünket és székhelyszolgáltatásunkat.

Kata adózás esetén 50.000 Ft/fő/hó vagy 25.000 Ft/fő/hó fizet.

A KATA adózás 2014, 2015-ben feltétele az is, hogy Ön csak a saját vállalkozásában végezzen tevékenységet főállásban vagy másodállásban. Ha főállásban végzi, akkor a havi KATA adója 50.000 Ft/fő/hó lesz. Ez az 50.000 forint azt jelenti, hogy Ön nem fizet: SZJA-at, Nyugdíj járulékot, egészségügyi és munka erőpiaci hozzájárulást, szociális hozzájárulási adót, azaz TB-t, ezen kívül osztalék (nyereség) adót, szakképzési hozzájárulást, és társasági adót. Havonta kell megfizetni az egyetlen egy adónemet a KATA-t, amellyel nemcsak adót, hanem pl. a banki utalás költségét is meg tudja spórolni, hiszen csak egyetlen NAV számlára kell utalnia az összeget. Így megtakarítja a tranzakciós adót is. Amennyiben Önnek van saját vállalkozásán kívül munkahelye, abban az esetben Ön másodállású kis adózónak minősül és 25.000 Ft/fő/hó KATA adót kell fizetnie, amellyel jelentős adómegtakarítása keletkezik, hiszen nem kell fizetnie az SZJA-t, nyugdíj járulékot, egészségügyi és munka erőpiaci hozzájárulást, szociális hozzájárulási adót és év végén nem kell fizetnie a társasági adót és osztalék adót, azaz az év végi eredményből az egyéni  vállalkozó részére fizethető összeg, amely 16%. Nem kell továbbá megfizetni az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulást sem.

Egy példa az általános és a KATA adózás-ra 2014, 2015-ben.

Általános adózás 2015-ben

Az alábbi példánkban a vállalkozó éves bevétele: 5.200.000 Ft. Vállalkozásában elszámolt összes költség: 3.100.000 Ft. A vállalkozásban dolgozók száma: 1 fő, aki maga az egyéni vállalkozó, azaz nincs alkalmazottja. Fizetendő adók: Általános adózás esetén: Szociális hozzájárulás: 338.985 Ft, Társasági adó 10%: 176.102 Ft, Osztalékot terhelő SZJA 16 %:  253.586 Ft, Osztalékot terhelő EHO 14%: 221.888 Ft, Magánszemélyt terhelő járulék: 253.890 Ft, Összesen az adó: 1.244.451 Ft.

KATA adózás 2014-ben és 2015-ben

Az alábbi példánkban a vállalkozó éves bevétele: 5.200.000 Ft, vállalkozásában elszámolt összes költségek: 3.100.000 Ft. A vállalkozásban dolgozók száma: 1 fő, aki maga az egyéni vállalkozó, azaz nincs alkalmazottja. Fizetendő adók: KATA adózás esetén: Összesen az adó: 600.000 Ft.

A példánkból jól látszik, hogy a KATA adóval jelentős adót takarítottunk meg azáltal, hogy megfizettük az 1 fő egyéni vállalkozó kis adózó után a havi 50.000 Ft KATA adót és nem kellett fizetni semmilyen más adónemet.
Kata adózás-nál amire figyelniük kell 2014, 2015-ben

Amire nagyon oda kell figyelni, hogy ha az adótartozása meghaladja a 100.000 Ft-ot, akkor a KATA adózás megszűnik és a hagyományos rendszerbe kell visszatérni. Visszatérni a KATA adó rendszerbe csak a megszűnést követő 2 év múlva lehet.

Kata adózása nem lehet annak, akinek a tevékenységei a következők

Nem választhatja a KATA adózási formát az az egyéni vállalkozó, aki az alábbi tevékenységek valamelyikét végzi: Ingatlan bérbeadás, székhelyszolgáltatás, brókeri és biztosítói tevékenység, biztosítás, nyugdíjalap kiegészítő tevékenység.

KATA adózásban az iparűzési adó mitől függ és mennyi?

Kata adózás, iparűzési adó meghatározása az adott cég székhelye és telephelye szerinti önkormányzatonként 2,5 - 2,5 millió forint adó alapot jelent, azaz ebből az összegből kell számolni éves szinten 2% iparűzési adót. Ezt a 2%-ot nem befolyásolja a vállalkozás bevételének alakulása, ez mindig ennyi. Ebben az esetben éves szinten 50.000 Ft/év fizetendő.

KATA adózás táppénz összegének meghatározása

A főállású és a másodállású KATA adózó jogosult lehet táppénzre, terhességi-gyermekágyi segélyre, gyermekgondozási díjra, a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő megszerzésére.A másodállású jogviszonynál mindkét munkahelyén külön-külön kell igényelnie. A jogosultság időtartamát és a táppénz összegét mindig az adott munkaviszony szerint bírálják el. Főállású KATA adózás esetén a táppénz meghatározása a jogszabály és a törvény szerint 81.300 Ft. A táppénz osztószámának megállapításánál az irányadó időszak biztosítási napjainak számát csökkenteni kell azon napokkal, amelyekben a biztosított táppénzben részesült, valamint a táppénz összegét a korábban táppénzre kifizetett ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani. A jövedelem igazolásra a legutolsó kis adózói bevallásban bevallott bevételének a 60%-át tüntetik fel.

KATA adózás megszüntetése, megszűnése hogyan történhet?

KATA adózás megszűnik a bejelentés hónapjának utolsó napjával, ha a KATA adózó saját elhatározásából nem kívánja a KATA adózást a továbbiakban folytatni. Magát a KATA adózás választását év elején ajánljuk, mert év közben a KATA adózásra  váltásnál a tört időszakra külön beszámolót és adóbevallást kell készíteni. A KATA adózás kiválasztása után be lehet lépni bármelyik hónap elején és ki lehet lépni a KATA adózásból bármelyik hónap végén. A KATA adózó, aki egyszer kikerült vagy saját elhatározásából kilépett a KATA adózásból, Ő 2 éven belül nem választhatja ismét ezt az adózási formát. Havonta maximum 500.000 Ft-os árbevételt érhet el vállalkozása, mert ha túllépi ezt, akkor a KATA adózás megszűnik és a megszűnés után pedig kötelező lesz visszalépnie a hagyományos adózásba.

KATA adózás Kft részére nem lehetséges

KATA adózás Kft részére nem választható, mert csak Egyéni vállalkozó, egyéni cég, és kizárólag magánszemély tagokból álló Bt vagy Kkt választhatja. Valamint ezen cégformák közül azok nem választhatják, akik biztosítási ügynöki vagy brókeri tevékenységet, biztosítási vagy nyugdíjalapba történő egyéb kiegészítő tevékenységet, saját tulajdonú vagy bérelt ingatlan bérbeadását, üzemeltetését végzik. Illetve azok sem, akiknek az adószámát felfüggesztették vagy törölték az elmúlt két évben.